Dugo, toplo leto

Kad dođe leto, najviše volim da spustim roletne u stanu, napravim ledeni čaj od nane i odgledam svoj omiljeni film.

Ovog leta scenografija je baš takva ali umesto omiljenog filma po ceo dan gledam Diznijeve crtaće. Ali, ne bunim se mnogo. U stvari, ovog leta sam odlučila da se ne bunim uopšte (iako mi niko nije ni ponudio drugi izbor).

Devojčice su kod kuće, sa mnom. Ne idu u vrtić jer je Lenka završila sa predškolskim a meni je bilo žao da samo Kiki ide. I tako mi, za svaki novi dan, treba čarobni štapić.

Od ranog jutra ne zatvaraju usta. Čak ni Marta, koja je tek počela da guče. Postavljaju bezbroj različitih pitanja, igraju „Na slovo, na slovo“, idu za mnom i govore: „Mama, kaži RUPA!“…- „Rupa“… „Ciganka te kupa!“….

Otvaraju frižider i neprestano izmišljaju šta bi jele, svakog dana nacrtaju novu gomilu crteža koje kasnije iseckaju na komadiće, nalaze po stanu moje sakrivene kutijice sa perlama, dugmićima i ukrasnim trakama i prave od toga fantastične ogrlice… I pre nego što uopšte počnem da se nerviram i da negodujem, setim se šta sam sebi obećala – ovog leta sve može! Zatvorim oči i pravim se da ne vidim. Neverovatno koliko je lako. Sve radi mira i dobrog raspoloženja!

Juče su u dvorište iznele sve šerpice iz kuhinje, kašike i varjače i baš kad sam pomislila da će, kao i obično, čupkati travu i od nje kuvati ručak, Kiki je došla da me pita da li može da uzme pirinač, pasulj i šargarepu.

„Može!“ – rekla sam.

„Može?!“ – pitala je iznenađeno jer nije očekivala takav odgovor.

I tu su me provalile…Shvatile su da je ovo leto pomalo čarobno jer mama na njihove uobičajene gluposti ne reaguje „uobičajeno“.

Naravno, ima dana kada mi pukne film, kada su one neispavane ili mi po ceo dan traže da kažem RUPA…Ali i tada, umesto da viknem i raščistim haos, radije uđem u bazen koji je moj dragi muž postavio u dvorištu. Jeste da u njemu ne mogu da zaplivam ali je odličan za opuštanje. Samo zaronim glavu pod vodu, pustim da mi sunce osuši lice i već sam nova.

I spremna za još jednu rundu crtaća.

Dok ne smisle neki novi trik.

back to top