Psihodramske radionice i aktivnosti

Za mlade

Psihodrama je grupni psihoterapijski metod akcionog tipa. Tehnike koje psihodrama koristi uspešno se primenjuju u korektivnom terapijskom radu i podršci deci i adolescentima koji se tokom razvoja i odrastanja suočavaju sa poteškoćama u razvoju, ponašajnim i emocionalnim problemima i stresnim životnim događajima. U tom periodu neophodna im je podrška ali je uglavnom traže među vršanjcima od kojih ne dobijaju adekvatnu pomoć. Na psihodramske radionice dobrodošli su mladi koji žele da istraže svoje snage i kapacitete, da se suoče sa teškoćama psihičke prirode kao i svi oni koji žele da rade na sebi… Terapijski postupci koji se u psihodrami koriste oslanjaju se na scensku ekspresiju, uz korišćenje dramskih tehnika i grupne dinamike. Osnivač ovog širom sveta bogato zastupljenog metoda, Jakob Levi Moreno, govori o psihodrami kao o veoma specifičnom i unikatnom načinu razmišljanja i delanja. Psihodramom se istražuje psihološka „istina“ učesnika, ona se bavi međuljudskim odnosima kao i privatnim, doživljajnim svetom.

RADIONICE za mlade imaju za cilj osnaživanje kapaciteta individue, buđenje spontanosti i kreativnosti, lični razvoj i ostvarenje blagostanja pojedinca.

Kroz psihodramski rad imamo mogućnost da odigravanjem scena iz prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti otkrijemo dublji uzrok određenih stanja u kojima se nalazimo. Istražujući psihološku istinu svakog učesnika, bavimo se međuljudskim odnosima kao i intimnim, doživljajnim svetom. U radu se koriste akcione metode i tehnike, imaginacija, igra, improvizacija, lične priče, telo, pokret, glas…

Za odrasle

Psihodrama za odrasle je forma grupne terapije  kojom se istražuju međuljudski odnosi i uloge koje imamo u životu. Na radionicama se bavimo kreiranjem slike o sebi – kako sebe vidimo, kako nas drugi vide, kako se osećamo i ponašamo u grupi, a kako kada smo sami. Istražujemo uloge koje su nam date u životu, kao i one koje smo sami izabrali. Istražujemo osećanja u različitim životnim situacijama. Član psihodramske grupe može da postane svako, bez obzira na pol, zanimanje, interesovanja, hobije ili stavove. Dobrodošli su svi koji žele da istraže svoje snage i kapacitete, da upoznaju svoje  potencijale, da reše svakodnevne dileme i probleme, donesu važne životne odluke, da se suoče sa svojim, ali i tuđim teškoćama psihičke prirode. Posebno je značajna za osobe koje prolaze kroz burne situacije (promena posla, razvod, gubitak bliske osobe, odlazak u penziju, lične nesigurnosti…)

Psihodrama ima veoma široku primenu, predstavlja terapiju izbora u korektivnom terapijskom radu a njene tehnike primenjive su u raznim oblastima – team building-u, u nastavi, HR menadžmentu i konsaltingu, pedagoškom radu…

Jedan od načina podrške je rad u grupi, gde svako ima priliku da osnaži vlastite sposobnosti, da otkrije i razvije jedinstvene potencijale, unutrašnju motivaciju, mentalnu fleksibilnost i izgradi povjerenje u sebe i svoje mogućnosti.

back to top