Zašto sam odbila amniocintezu

U iščekivanju svog trećeg deteta imala sam već 36 godina i lekar mi je preporučio da obavezno uradim amniocintezu. Iako je rezultat double testa bio dobar, savetovao mi je da, zbog mojih godina ne propustim ovo testiranje. Bez imalo razmišljanja rekla sam mu da to nikako ne želim i potpuno smirena otišla kući.

Razmišljanje je došlo tek posle… Odjednom sam bila pritisnuta raznim mislima i pitanjima, uglavnom negativnim i zastrašujućim. Samu sebe sam preispitivala odakle mi hrabrosti da odbijem test koji mi je preporučen i to od lekara kome sam beskrajno verovala.  

Pred oči su počele da mi naviru slike dece sa Daunovim sindromom… Šta ako i moje dete nosi taj jedan hromozom više koji bi sada, ovim testom mogao da se otkrije? Nekoliko puta sam okrenula broj klinike sa željom da javim doktoru da sam se predomislila ali sam svaki put prekidala vezu i pre nego što bi telefon počeo da zvoni. Setila sam se žena  koje su ležale pored mene dok sam održavala drugu trudnoću, i čekale da ih odvedu u sobu u kojoj će roditi bebe koje neće nikada pomaziti, previti i poljubiti.  Sećam se praznine u njihovim očima, bola i poniženja kroz koji su same prošle, bez ikoga da ih uteši. Još tada sam znala da taj bol ostaje samo njihov, u dubini duše i da nikada ni sa kim neće moći da ga podele do kraja.

U tolikoj zbrci misli i osećanja nikako nisam uspevala da prepoznam ono jedno koje me je nateralo da  hladnokrvno izađem iz ordinacije i potpišem da ne želim nikakve dalje testove – osećanje da čak i ako se takvo rodi, biće moje i ja ću ga takvog voleti.

U momentu kada me je, konačno, to osećanje preplavilo počela sam da se smejem, naglas, i sa olakšanjem. Bila sam svesna da nikakvi rezultati testova ne bi mogli da me nateraju da se odlučim na prekid trudnoće u nedelji u kojoj malo srce već uveliko kuca, kada njegovi prstići već imaju jedinstvene otiske i kada počinju da se pojavljuju trepavice kroz koje će posmatrati svet koji ga okružuje…

Moja Marta sada ima tri godine, zdravo je dete i svet posmatra širom otvorenih očiju… baš onako kako bi ga posmatrala i da je rođena drugačija.

back to top