Soda bikarbona

Nikolina je sa svoje tri godine bila divno dete ali nam je retko kad odgovarala na pitanja.  U stvari, odgovarala je samo onda kada bi gledala direktno u nas dok pitanja postavljamo. Ispostavilo se da nas skoro uopšte ne čuje. Rezultati timpanometrije bili su jako loši i otpočeli smo sa lečenjem antibioticima i  antihistaminicima. Kada ni posle godinu dana nije došlo do poboljšanja i kada je lekarka predložila hitnu operaciju sva tri krajnika i stvaljanje cevčica u uši, odlučili smo da probamo nešto drugo. Složili smo se da bi homeopatija, možda,  bila dobro rešenje.  I nismo se pokajali! Posle nekoliko meseci homeopatskog lečenja Nikolina je počela da čuje. Posle godinu dana rezultati su bili fantastičani. Presrećni zbog nje, okrenuli smo se homeopatiji potpuno. Ali takva vrsta lečenja zahtevala je od nas da se vratimo prirodi. – Sve što možeš da pojedeš, možeš i da namažeš na kožu – govorila nam je lekarka.

Umesto kupki, krema za telo i uljanih losiona počeli smo da koristimo samo sapun. Kremu za sunčanje zamenila je mirisna krema od kakao butera i maslinovog ulja. Ali ono što nas je potpuno fasciniralo bilo je otkrivanje sode bikarbone. Uvek smo je imali u kući ali se ne sećam da sam je ikada koristila za bilo šta drugo osim povremeno za kolače. Sada je trebalo da je koristim umesto dezodoransa. Bila sam sigurna da će to biti potpuno neizvodljivo. Srećom,  i ovaj put sam pogrešila. Ne samo što je neutralisala mirise nego mi nije izazivala svrab i iritaciju koju sam imala sa dezodoransima. Počasno je zauzela mesto broj 1 u kupatilu!
Ipak, ono što me je potpuno oduševilo je saznanje da je odlična kao sredstvo za čišćenje kuće. Tačnije – nezamenjiva! Moje oduševljenje je bilo toliko, da sam oribala stan za dva dana, od poda do plafona, potpuno euforično! I bez rukavica i prejakih mirisa svih onih sredstava sa reklama. Pozdravili smo se sa hemikalijama pa danas ispod sudopere nemam ništa osim tečnosti za ručno i mašinsko pranje sudova. Ali čak i tada polovinu praška zamenim sodom bikarbonom. Pored nje, za čišćenje kuće koristim vinsko i jabukovo sirće, uz pokoju kap eteričnih ulja (umesto omekšivača za veš i u vodi za pranje podova). Najvažnije od svega, ne plašim se da će deca doći u dodir sa otrovima. Sve to smućkano zajedno, možemo i da pojedemo.

KAKO SE KORISTI SODA BIKARBONA/SIRĆE/ETERIČNO ULJE:

-umesto dezodoransa – sipati sodu na vlažnu ruku, direktno iz kesice i naneti ispod pazuha

– umesto paste za zube (povremeno) – naneti sodu na četkicu, direktno iz kesice

– uz prašak za pranje veša/sudova – kašika praška + kašika sode (u isti box )

– za skidanje kamenca – šoljica alkoholnog sirćeta + šoljica sode bikarbone

– za pranje frižidera/sudopere/lavaboa/kade/wc šolje – posuti sodom + malo limunovog soka

– umesto omekšivača za veš – par kašika jabukovog sirćeta + kap eteričnog ulja

– za pranje kuhinjskih elemenata – šolja alkoholnog sirćeta + par kapi eteričnog ulja (sipati u prskalicu)

– za pranje prozora – 1 dl vode + 1 dl alkoholnog sirćeta (sipati u prskalicu)

– za pranje podova – kanta obične vode + par kapi eteričnog ulja + pola šoljice asepsola

– za neutralisanje neprijatnog mirisa iz frižidera – šoljicu soda bikarbone staviti na policu u frižideru

back to top